De Belgische Economie

Belangrijk voor de Belgische economie

De diamant is goed voor een vierde plaats in de lijst van belangrijkste handelsgoederen voor België. Wanneer er buiten de EU gekeken wordt, is het zelfs het allerbelangrijkste handelsproduct, zowel import als export. Binnen de EU is diamant goed voor 5% van de totale export en buiten de EU is deze goed voor 15% van de totale export. De sector creëert banen voor 32.000 mensen, daarvan zijn 6000 vaste aanstellingen. Op dit kleine oppervlak kunnen 1700 diamanthandelaars gevonden worden, en in Antwerpen zijn er naast de handelaren ook gespecialiseerde banken, transportbedrijven, verzekeraars, laboratoria en andere bedrijven gelinkt aan de diamantsector, een sector die zorgt voor veel meer dan alleen diamanten.

Diamonds on blue background

Het controle model is uniek

Om dit alles goed te kunnen ondersteunen en de positie van Antwerpen als wereldcentrum voor diamant, verder te kunnen laten groeien is er een overkoepelende organisatie in het leven geroepen. Het Antwerp World Diamond Centre. Dit centrum opereert vanuit het hart van de diamantwijk en zorgt al sinds 1945 voor de benodigdheden die er bij komen kijken bij het aangeven van de diamanten en het expertise dat er bij nodig is om dit te kunnen garanderen. Op het kantoor wordt er dagelijks voor gemiddeld 250 miljoen aan diamanten gecontroleerd.

Het model dat hiervoor ontworpen werd is uniek in de wereld, en wordt als voorbeeld gebruikt in de wereldwijde diamantenhandel. Nergens anders ter wereld worden diamanten aan zo een nauwkeurige controle onderworpen als in Antwerpen. Het Diamond Office werkt hiervoor samen met de overheid en het FOD voor economie en het FOD voor financiën-douane. Daarnaast stond Antwerpen ook aan de wieg van het certificaat van oorsprong wat tegenwoordig aan diamanten wordt toegekend. Dit certificaat werd opgesteld na het conflict in Angola.

Het is iets wat niet altijd in dank wordt afgenomen, de strenge controles, Kimberley certificaten en andere documentatie kan namelijk veel tijd kosten. Maar enkel op deze manier kan er gegarandeerd worden dat de diamanthandel op een eerlijke manier verloopt. En steeds meer andere diamantcentra volgen het voorbeeld van Antwerpen. Handelaren kiezen er steeds vaker voor om hun waren op een eerlijke manier te verhandelen, en in Antwerpen staan ze bekend om de transparantie en topkwaliteit. Zelfs goud wordt niet aan zo een strenge controle onderworpen.

Inspanning loont

Mede door de transparantie en constante kwaliteit gecombineerd met het expertise van de diamantslijpers in Antwerpen is het niet verwonderlijk dat topmerken in de sector hier hun voorraden komen halen. Antwerpen trekt daarnaast veel dure stenen aan, iets wat ook weer laat zien dat inspanning en kennis van het vak beloond worden.

Dit is echter niet alleen te danken aan de strikte controles, maar ook aan integriteit van de handelaren en de zelfregulering. Het is met recht dat men trots is op de Antwerpse diamantsector. Het is een voorbeeld en toonbeeld van veiligheid, kwaliteit en stabiliteit voor de economie. België geniet van een groot aanzien binnen de groeimarkten in het buitenland, zeker binnen de Aziatische markten is het aanzien hoog.