De top van de handel

Antwerpen loopt voorop in de wereldwijde diamantenhandel

Diamants-sightsIn 2013 heeft Antwerpen wederom haar rol als leider op de wereldwijde diamantenhandel bevestigd. Maar liefst 84% van de ruwe diamanten werd in Antwerpen verhandeld, daarnaast ook nog eens 50% van de geslepen diamanten samen goed voor meer dan 40,6 miljard euro.

Maar het gaat niet enkel om het volume en de waarde, maar het gaat ook zeker om het verantwoord ondernemen. Transparantie en kwaliteit zijn in de Antwerpse diamantensector bovenaan de lijst terug te vinden, en mede dit zorgt voor de positie op de wereldwijde markt. De volgende informatie is samengesteld uit antwoorden van Nele Bouchier, de manager aan het AWDC (Antwerp World Diamond Centre).

Een inspiratie voor de wereldwijde markt in diamanten

Al meer dan vijf eeuwen worden er diamanten verhandeld en bewerkt in Antwerpen. Het is daarmee een van de oudste steden met een diamantencentrum ter wereld. Door de tijd heen is de sector zich op lokaal gebied blijven ontwikkelen, ondanks de revoluties, oorlogen en andere crisissen. De Antwerpse en in het algeheel gezien Belgische diamantenhandel is dan ook een groot succes. De kennis die er door de eeuwen heen is opgedaan is terug te zien in het vakmanschap om de diamanten te bewerken. In Antwerpen is alles verfijnder, en het is dan ook een keurmerk dat tot alle hoeken van de wereld erkend wordt.

Toch neemt de expertise in andere landen ook toe, bijvoorbeeld India, is een land dat zich aan het ontwikkelen is, en het heeft zelfs het grootste slijpcentrum ter wereld. De kunde die gevonden kan worden in India is terug te herleiden naar de Antwerpse school. Dit heeft de sector aangezet om de basiscursus voor het slijpen samen met andere masterclasses en trainingen op te zetten. Dit alles met medewerking van de Antwerpse diamantenhandel. Dit zal er mede aan bijdragen dat Antwerpen ook in de toekomst een inspiratie zal blijven, en invloed zal blijven uitoefenen.