Hoe wordt ruwe diamant gewonnen?

badb046a23e7ea242501aa239c0d81a2

Ruwe diamant wordt op verschillende manier gewonnen, het is afhankelijk van de plaats waar de diamanten voorkomen aan het oppervlakte van de aarde. Echter is het wel zo dat het ontginnen van het Kimberliet zowel bovengrond als ondergronds kan gebeuren. De diamant kristallen komen door erosie vrij uit het Kimberliet en worden daarna door het water van de rivier meegevoerd. De beddingen van de rivier worden vervolgens uitgegraven, en het slib wordt weer gezeefd. Dit wordt ook wel “alluviaal ontginnen” genoemd. Het andere proces “Martitiem ontginnen” betekent dat er kuststroken gedregd worden. Het delven van diamant is dus niet iets wat altijd met grote industriële operaties gebeurt, maar net zo goed kleinschalig kan gebeuren tot handenarbeid aan toe. Een ding moet wel meegenomen worden, voor één karaat aan diamant kan er 250 ton rots, grind en zand verwerkt moeten worden. Jaarlijks wordt er ongeveer 100 miljoen karaat gewonnen, ongeveer 20% hiervan kan verwerkt worden tot sierdiamanten.

Hoe verloopt het proces van een ruwe diamant tot een gepolijste diamant?

Een diamant in zijn ruwe vorm kan omgevormd worden door een aantal behandelingen die in de meeste gevallen opeenvolgend zullen worden uitgevoerd:

  • het klieven
  • het zagen
  • het polijsten

Hoe belangrijk is vakmanschap in de verwerking van diamant?

Een diamant kan nog zo zuiver zijn en perfect van kleur, maar wanneer de facetten van de steen niet perfect in harmonie zijn, dan zal de diamant niet schitteren alsof deze een eigen leven heeft. Wanneer een diamant het label “Cut in Antwerp” of “Geslepen in Antwerpen” heeft, dan weet je zeker dat je de allerbeste kwaliteit te wereld te pakken hebt.

Tot de bekendste diamanten ter wereld behoren:

  • De Cullinan I
  • De Koh-I-Noor
  • De Hope

De Cullinan I is een peervormig diamant met 530,20 karaat, deze diamant wordt ook wel de ster van Afrika genoemd. Deze diamant behoort tot de Britse kroonjuwelen, en kan bewonderd worden in de Tower van Londen.

De Koh-I-Noor, dit is de oudste van de grote diamanten die bekend is, met een ovale vorm en 108,93 karaat behoort ook deze diamant tot de kroonjuweel van de Britse familie, en kan ook gezien worden in Londen.

De Hope, dit is een blauwe diamant met 44,50 karaat, met een schittering die niet te vergelijken is met eender andere diamant. Deze diamant wordt op het moment tentoongesteld in het Smithsonian Institute in Washington. De diamant wordt gezegd ongeluk te brengen…

Wat is het belang van Antwerpen als Diamant Centrum voor de wereld voor de economie?

Antwerpen ligt in het hart van Europa en is daarnaast gemakkelijk te bereiken met zowel de auto, het vliegtuig en de trein. Het diamantcentrum is gelegen op amper vijf vierkante kilometer naar bij het Centraal Station van Antwerpen. En meer dan 50% van de wereldproductie aan diamanten (ruw en geslepen – industrieel en sieraad kwaliteit) wordt hier verhandeld.