Wat is er zo uniek aan het Antwerpse Diamantencentrum?

 

De Antwerpse diamanthandel is geconcentreerd, je kunt alles vinden op een klein gebied. Daarnaast liggen de beurzen en diamanthandels erg dicht bij elkaar. En bij goed weer is het niet ongewoon om de handelaren buiten te zien voor een praatje. Buitenstaanders zijn vaak verrast door de veelzijdigheid van de wijk, er is een groot aantal variaties te vinden aan types, kleuren en klederdrachten. Vooral de Orthodoxe joden die al sinds de 16e eeuw in de Antwerpse diamanthandel floreren, zijn gemakkelijk te herkennen aan hun zwarte kleding, hoeden, baarden en hoe ze hun haar dragen. De andere Joden? Vallen amper op tussen de andere mensen. Een andere belangrijke groep binnen de Antwerpse diamantenhandel is de Indiase gemeenschap. De Indiërs die zich in eerste instantie toelegden op de goedkopere diamanten, hebben nog steeds een groot aandeel in de handel. Maar naast Orthodoxe Joden en Indiërs zijn er heel veel handelaren uit andere delen van de wereld te vinden in Antwerpen. Deze etnisch gevarieerde samenleving heeft één ding gemeen; de diamanten. En dit draagt bij aan gastvrijheid en verdraagzaamheid van Antwerpen.

HRD

Wat is de Hoge Raad voor Diamant?

De Hoge Raad voor Diamant, ook wel bekend als het HRD, werd opgericht als organisatie om de promotie en belangenverdediging van de diamanthandel te organiseren voor zowel de diamantindustrie als de gebruikers.

Is er verschil tussen een briljant en een diamant (buiten de naam?)

Je kunt diamanten en briljanten niet met elkaar vergelijken, de benaming briljant is van betrekking op het slijpproces. En ieder materiaal dat hard genoeg is, van glas tot aan diamant kan in de vorm van een briljant geslepen worden – 57 facetten.